CCF-thee, three times lucky

Ooit, heel lang geleden, werd voeding aanzien als medicijn. Mensen maakten tijd om zelf eten te maken, en wisten wat gezond of helend was. De laatste decennia zijn we die connectie met de kracht van voeding verloren. Kant-en-klaar, fastfood, alles wat light en dieet is, producten met houdbaarheidsdata tot in het oneindige ... Tijdsgebrek, ons eigen comfort of de commerciële doelen van anderen hebben ons doen vergeten wat écht goed is voor ons. Toch komt het bewustzijn rond voeding terug. Want we zijn wat we eten. Want telkens je eet, geef je vorm aan je eigen toekomstige zelf.

Ayurveda is een traditionele geneeswijze die gestoeld is op die helende kracht van voeding. Ayurveda is meer dan drieduizend jaar geleden in India ontwikkeld en kan losjesweg worden vertaald als ‘kennis of wetenschap van het leven’. Het is een levensprincipe waarbij gebruik wordt gemaakt van velerlei kruiden om onevenwicht in je constitutie te corrigeren, om je spijsvertering te bevorderen, om een innerlijke balans te bekomen tussen lichaam, geest en bewustzijn.

Een thee met de franjeloze naam CCF is een goed voorbeeld van hoe Ayurveda werkt. CCF staat voor cumin, coriander en fennel. De thee is een eenvoudige combinatie van komijn-, koriander- en venkelzaadjes en kan je gemakkelijk zelf maken (het recept volgt). Deze kruidensamenstelling is mildfris van smaak en doet niets dan goeds voor je spijsvertering. Volgens de ayurvedische leer vindt elke ziekte en aandoening zijn oorzaak in het spijsverteringsstelsel. Is onze spijsvertering krachtig en evenwichtig, dan zijn we in staat om alles wat we eten om te zetten in nuttige energie. Bij een zwakke spijsvertering, echter, blijft de voeding onverteerd en verandert ze in ama (onverteerde voeding die het systeem zal blokkeren en in niets productiefs kan worden omgezet).

Elk van de drie kruiden in de CCF-thee heeft zijn unieke werking. Venkelzaad is een van de beste kruiden voor de vertering. Ze versterkt je agni of spijsverteringsvuur, en kan buikkrampen en flatulentie tegengaan. Komijn bevordert de opname van nutriënten, helpt bij een te trage vertering en neutraliseert het maagzuur. Korianderzaad verhoogt de opname van voedingsstoffen en vermindert een opgeblazen gevoel.

Recept voor 1l CCF-thee

  • ½ tl hele komijnzaadjes
  • ½ tl hele venkelzaadjes
  • ½ tl hele korianderzaadjes
  • 1l water

Meng alle zaadjes en voeg ze toe aan het water in een kookpan. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Giet het mengsel door een zeef en geniet van een kopje thee.

Tip: Heb je je thee liever wat zoeter? Doe dan wat meer venkelzaad in je mengsel. Je kan het kruidenmengsel trouwens ook in de bereiding van gerechten gebruiken.

 

Pin It

Schrijf je in op Kundalini Girl's nieuwsbrief!

Conscious collabs

website door geselle.be | login